wtorek, 2 sierpnia 2016

Ketchup z cukinii


Lato w pełni, cukinia obrodziła, więc czas na wspaniały ketchup z cukinii :) Brzmi dziwnie? Dla mnie też brzmiało do czasu jak go spróbowałam :) Zachęcam do zrobienia cukinowego ketchupu, bo kto raz go spróbuje po sklepowy już sięgnąć nie będzie chciał :)



Do zrobienia ketchupu będziemy potrzebowali:

- ok. 2,5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych powinno zostać ok. 1,5 kg)
- 0,5 kg cebuli
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 400 gram koncentratu pomidorowego w słoiczkach
- 1,5 kopiastej łyżki soli
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu



Przygotowanie:

Cukinię umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię najlepiej drążyć małą łyżeczką.



Cebulę pokroić w kostkę dowolnej wielkości i dodać do cukinii. Całość zasypać solą, wymieszać i odstawić do czasu aż cukinia puści sok (u mnie trwało to ok. 1 godziny). Można też zasypać warzywa solą na noc. 



Gdy cukinia puści sok stawiamy garnek na gazie i gotujemy warzywa w soku własnym pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie warzywa powinny zacząć się rozpadać tworząc papkę. Po upływie 20 minut dodajemy cukier i ocet i gotujemy następne 20 minut często mieszając, tym razem już bez przykrycia. Po upływie 20 minut dodajemy przyprawy, koncentrat i gotujemy jeszcze chwilę do połączenia się składników ciągle mieszając.

Można też dodać mniej ostrej papryki jeśli wolimy bardziej łagodny ketchup. Najlepiej posmakować czy nie brakuje soli i czy ostrość nam odpowiada.

Pozostawiamy ketchup do lekkiego przestygnięcia (ale niekoniecznie), blendujemy na gładką masę i rozlewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut. 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz