środa, 8 czerwca 2016

Bigos z młodej kapusty z koperkiem


W zasadzie miała być klasyczna kapusta z koperkiem do obiadu, ale z racji tego, że dostałam od mamy kabanosy i nie miałam co z nimi zrobić, a w lodówce było jeszcze troszkę koncentratu pomidorowego i innej kiełbasy wyszło połączenie kapusty z koperkiem i bigosu :)


Składniki:


- 1 duża główka młodej kapusty
- 1 duży pęczek koperku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 średnia cebula
- paczka kabanosów lub innej kiełbasy według uznania ( ok. 30 dkg.)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki smalcu (u mnie smalec roślinny)
- 1 łyżka mąki pszennej

Kapustę szatkujemy wykrawając głąb, przekładamy do dużego garnka i podlewamy 1 szklanką wody. Wsypujemy 1/3 łyżeczki soli, mieszamy, przykrywamy i dusimy mieszając od czasu do czasu.
W między czasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę. Gdy się zrumieni zawartości patelni dodajemy do garnka i dusimy całość pod przykryciem aż kapusta zmięknie (ok. pół godziny). 
Na patelni rozpuszczamy drugą łyżkę smalcu i dodając 1 łyżkę mąki - robimy zasmażkę. Nie smażymy długo, tylko do czasu aż mąka przesiąknie tłuszczem i nie będzie grudek. Dodajemy zasmażkę, która zagęści nam nieznacznie całość i kapusta nie będzie podchodziła wodą. Całość doprawiamy 1 łyżką koncentratu pomidorowego oraz solą i pieprzem. Wyłączamy grzanie i dodajemy posiekany koperek.

Gotując bigos z młodej kapusty musimy pamiętać, że bardzo się ona zmniejsza podczas gotowania, dlatego jeśli mamy dużą rodzinę to polecam zrobić bigos z podwójnej porcji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz