środa, 8 czerwca 2016
Ciasto z truskawkami bez pieczenia
Ciasto, a w zasadzie pianka, idealna na sezon wiosenny, gdy są truskawki, ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami, a nawet z brzoskwiniami z puszki :)
Składniki na blaszkę 20x30 cm:
- 1 opakowanie 200 gramowe herbatników typu petit beurre
- 4 galaretki truskawkowe
- 300 ml. śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 1 kg truskawek
- 600 ml. wrzącej wody.
Przyda nam się również blender.
Na dnie formy wyłożyć herbatniki. 4 galaretki rozpuścić w 600 ml wody. Nie będzie łatwo, ale przy odrobinie cierpliwości jest to możliwe :) Pozostawić do wystygnięcia. W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietankę, ciągle ubijając dodać do niej połowę płynnej galaretki. Kilka łyżek masy wylać na herbatniki i ułożyć na niej ściśle umyte i oczyszczone truskawki. Owoce zalać resztą masy śmietanowej i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Resztę truskawek zmiksować w blenderze i dodać do niej drugą połowę płynnej galaretki. Dokładnie wymieszać i wylać na masę śmietanową. Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz