sobota, 17 grudnia 2016
Lazania z sosem bolońskim pod beszamelem
Dziś przepis na lazanie z sosem bolńskim, klasyczna, ale bardzo smaczna :)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- pół papryki czerwonej
- 1 średnia cebulka
- olej do smażenia
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- opcjonalnie kilka łodyżek grubego szczypiorku
- sól, chili do smaku
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- 1 ząbek czosnku
Sos beszamelowy:
- 25 gram masła
- 40 gram mąki pszennej
- pół litra mleka
- pół łyżeczki gałki muszatołowej
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo 9 płatów makaronowych na lazanię.
200 gram żółtego sera
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy chwilę do zeszklenia. Do smażącej się cebulki dokładamy mięso mielone i dokładnie rozdrabniamy je szpatułką by nie było większych kawałków. Smażymy aż mięso się zetnie. Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek,wszystkie przyprawy i zioła. Gotujemy chwilkę aż składniki się połączą. Jak sos jest zbyt rzadki to można dodać odrobinę mąki.
Sos beszamelowy zaczynamy od roztopienia w garnuszku masła. Do rozpuszczonego masła dosypujemy mąkę i łączymy z tłuszczem. Następnie dodajemy zimne mleko, przyprawy i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy chwilkę i wyłączamy. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję gęstej śmietany.
Makaron obgotowujemy przez 2 minuty, po czym wykładamy na dno naczynia do zapiekania, wykładamy połowę sosu bolońskiego
Polewamy 1/3 sosu beszamelowego
I przykrywamy makaronem. Druga warstwa wygląda identycznie. Na wierzch 3 warstwy wykładamy już tylko pozostały sos beszamelowy i obficie posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez 30 minut. Kroimy po lekkim przestygnięciu.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz