sobota, 11 lutego 2017
Nadziewane ziemniaczki
Przepis na te ziemniaczki podpatrzyłam u mojej mamy i tak nam zasmakowało, że postanowiłam się podzielić z Wami przepisem na ten niezwykle pyszny, ale jednocześnie lekki obiad.
Składniki na 20 sztuk:
- 10 sztuk średnich ziemniaków o ładnej skórce i regularnym kształcie.
- 0,5 strączka papryki
- 4 łyżki ketchupu
- 10 dkg żółtego tartego sera
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować dobrze szczoteczką, ugotować w mundurkach w całości tak, aby były jeszcze lekko twarde.
Po przestygnięciu każdy ziemniak przekroić wzdłuż. Delikatnie wydrążyć małą łyżeczką środki, tak aby nie naruszyć skórki i nie uszkodzić łódeczki.
1/3 wydrążonych środków rozgnieść w misce widelcem, dodać ketchup, pokrojoną w kostkę paprykę i połowę żółtego startego sera. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć wydrążone ziemniaki, nadziać farszem, posypać żółtym serem i zapiec w temp. 180 stopni przez ok. 20-30 minut.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz