sobota, 11 lutego 2017

Nadziewane ziemniaczki


Przepis na te ziemniaczki podpatrzyłam u mojej mamy i tak nam zasmakowało, że postanowiłam się podzielić z Wami przepisem na ten niezwykle pyszny, ale jednocześnie lekki obiad.



Składniki na 20 sztuk:


- 10 sztuk średnich ziemniaków o ładnej skórce i regularnym kształcie.
- 0,5 strączka papryki
- 4 łyżki ketchupu
- 10 dkg żółtego tartego sera
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować dobrze szczoteczką, ugotować w mundurkach w całości tak, aby były jeszcze lekko twarde.

Po przestygnięciu każdy ziemniak przekroić wzdłuż. Delikatnie wydrążyć małą łyżeczką środki, tak aby nie naruszyć skórki i nie uszkodzić łódeczki.

1/3 wydrążonych środków rozgnieść w misce widelcem, dodać ketchup, pokrojoną w kostkę paprykę i połowę żółtego startego sera. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć wydrążone ziemniaki, nadziać farszem, posypać żółtym serem i zapiec w temp. 180 stopni przez ok. 20-30 minut.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz