Znudziło nam się już mięso na obiad, dlatego postanowiłam dziś poeksperymentować i połączyć lubiane przez nas smaki w jedną całość :) I wyszło bombowo :) I w tym zachwycie polecam Wam mój pomysł na zapiekankę :) A będzie to zapiekanka, której podstawą są ziemniaki. Do tego pieczarki i sos beszamelowo - serowy. Paluszki lizać :)
Składniki:
- 6 sztuk średnich ziemniaków
- 300 gram pieczarek
- 1 brokuł
- 400 gram sera żółtego - tartego na dużych oczkach
- olej do smażenia
Na beszamel:
- 20 gram masła
- 40 gram mąki
- 500 ml mleka
- pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku.
Jak widzicie, pieczarki u mnie są ciemne. To gatunek, który odkryłam stosunkowo niedawno, a ma zdecydowanie więcej smaku i aromatu niż białe pieczarki. Dlatego jeśli tylko macie możliwość wyboru pieczarek to zawsze bierzcie te ciemne :)
Poniżej kilka zdjęć tej ciemnej odmiany
Przejdźmy do wykonania zapiekanki :)
Najpierw obrać i ugotować w całości ziemniaki. Ziemniaki powinny być jeszcze lekko twarde (dojdą w piekarniku).
Pieczarki pokroić w półplasterki (jeśli preferujcie obieranie to obierzcie, ale ja nie obieram i w takiej wersji Wam pokazuję).
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć pieczarki. Podczas smażenia odrobinę posolić i smażyć do czasu aż woda odparuje.
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i każdą różyczkę drobno posiekać.
Sos beszamelowy:
W dość dużym garnku rozpuścić masło
Na rozpuszczone masło wsypać mąkę
Dokładnie wymieszać
Nie dopuścić by zasmażka się zrumieniła. Ciągle mieszając dodać powoli 500 ml. mleka, gałkę, sól i pieprz. Podgrzewać na nie za dużym ogniu nie przerywając mieszania.
Do gorącego sosu beszamelowego dodać pokrojonego brokuła, wymieszać i przykryć by się zaparzył.
Gdy sos jest już przestudzony dodać do niego połowę żółtego tartego sera i wymieszać na jednolitą masę
Ziemniaki pokroić w ok. 2-3 mm plasterki, ułożyć "na zakładkę" w naczyniu żaroodpornym
Na ziemniaki wyłożyć 1/3 sosu...
... i połowę pieczarek
Na pieczarki znów ułożyć warstwę ziemniaków, na nie sos i pieczarki. Następnie znów ziemniaki i ostatnią część sosu. Całość posypać drugą połową żółtego sera
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać ok. 40 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz