Co zrobić z ugotowanymi ziemniakami z poprzedniego dnia? Pyszne kotleciki!
Składniki:
- pół kilo ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- ok. 5 łyżek mąki pszennej
- sól do smaku
Nadzienie:
- 300 gram pieczarek
- 100 gram sera żółtego
- 1 średnia cebulka
Olej do smażenia
Bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki przepuścić przez praskę (lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków).
Wyrobić z jajkiem i mąką. Mąki polecam sypać stopniowo, dodając jej tyle aby ciasto przestało kleić się do rąk.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na odrobinie oleju. Pieczarki pokroić drobniutko, dodać do cebuli i smażyć tak długo aż woda odparuje. Posolić, popieprzyć do smaku. Wystudzić.
Do zimnych pieczarek dodać starty na dużych oczkach żółty ser i wymieszać
Na talerzyku wysypać odrobinę bułki tartej. Z ciasta ziemniaczanego oderwać kęs wielkości orzecha włoskiego. Początkowo rozpłaszczyć do w dłoniach, a następnie rozciągnąć na talerzyku wysypanym bułką.
Na placku ułożyć sporą łyżkę farszu, uważając aby farsz nie dochodził do brzegów, bo będzie nam ciężko skleić ciasto.
Ponownie oderwać taki sam kęs ciasta ziemniaczanego, rozpłaszczyć go w dłoniach, przykryć farsz i skleić brzegi.
W dłoniach nadać kotlecikowi odpowiedni (kolisty) kształt.
W taki sam sposób sklejać kolejne kotleciki.
Kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na małym ogniu na dość głębokim tłuszczu do czasu zrumienienia. Podawać od razu po usmażeniu.
A kotlecik prezentuje się tak :)
Banalnie proste wykonanie.
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco. :)
Dziekuje bardzo :)
UsuńCiasto na kotlety identyczne jak na kopytka z tego co widzę
Usuńsuper przepis prosty i smakowity no i te zdjęcia zrobi to każdy dzięki
UsuńUwielbiam takie proste przepisy, jutro testuję! :)
OdpowiedzUsuńDaj znac jak smakowalo :)
UsuńCzym można zastąpić mąkę pszenną, żeby było bezglutenowe? Ktoś próbował?
OdpowiedzUsuńWe wszystkich przepisach świetnie sprawdza mi się maka owsiana bezglutenowa.Smacznego
UsuńMaka ziemniaczana chyba nie zawiera glutenu, chociaz pewna do konca nie jestem, bo nikt w moim otoczeniu nie ma problemow z nietolerancja glutenu.
UsuńMaka ziemniaczana chyba nie zawiera glutenu, chociaz pewna do konca nie jestem, bo nikt w moim otoczeniu nie ma problemow z nietolerancja glutenu.
UsuńTylko że, mąki ziemniaczanej nie dodaje się do kotlecików ziemniaczanych.
UsuńA propos. Takie kotleciki ziemniaczane można robić bez farszu, kształtować jak mielone i smażyć jak mielone. Znakomicie smakują z sosem koperkowym. Dużo tańsza, a również smaczna wersja i mniej czasochłonna. Zawsze ceniły ją sobie oszczędne gospodynie, szczególnie gdy z poprzedniego dnia zostawały ziemniaki. Jak ktoś woli, może je podawać z sosem pieczarkowym. Wersji sosów może być więcej, wg. smaku.
Tez czasem robie zwykle ziemniaczane kotleciki, bez nadzienia, ale czasem mozna sobie urozmaicic to danie wlasnie dodajac czy farsz pieczarkowy czy miesny. Bardzo dobrze pasuje do nich tez sos chrzanowy.
UsuńNo no no oby więcej takich smacznych prostych przepisów :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :) Staram sie :)
UsuńCzy muszę dodawać Jajko
OdpowiedzUsuńJa bym nie zaryzykowala bez jajka, bo dzieki niemu kotleciki sa zwiezle i ladnie trzyma sie farsz w srodku.
UsuńWygląda świetnie. No to obiad na piątek już mam. Pozdrawiam!!!!
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze moglam pomoc :) Daj znac jak smakowalo :)
UsuńWłaśnie wypróbowałam. Są pyszne. Zapraszam do siebiebod czasu do czasu również wstawiam kulinarne przepisy. Ten z pewnością podam dalej 😉. Pozdrawiam
Usuńdziękuje za pomysł na obiad na jutro:)
OdpowiedzUsuńProsze bardzo :) Daj znac jak smakowalo :)
UsuńPyszne! Można się nimi dobrze najeść! Super przepis. ��
OdpowiedzUsuńDziekuje :) To prawda, sa syte :)
Usuńja robię takie bez nadzienia a do tego sos pieczarkowy lub inny, też pysznie, będę musiała spróbować tej wersji :D
OdpowiedzUsuńMusze sprobowac z sosem pieczarkowym :)
UsuńJaki rodzaj sera żółtego jest do tego najlepszy?
OdpowiedzUsuńJa uzylam goudy, ale mysle, ze nie ma to znaczenia. Wazne zeby to byl ser a nie cos seropodobne :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńZrobiłem na piątkowe danie wyszło pysznie
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo, że Ci smakowało :)
UsuńJa robilam z maka ziemniaczaba i tez byly pyszne. To tego swoj sos czosnkowy😃
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować z mąką ziemniaczaną, na pewno też pysznie :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOk 5 łyżek mąki??!! Ja dodałam z pół kilo i ciasto się jeszcze kleiło do dłoni...Albo przepis wyjątkowo nieudany albo był problem z moimi ziemniakami...
OdpowiedzUsuńMiałam dokładnie to samo... cały czas musiałam ręce posypywać mąką bo nie szło ulepić kotlecika tak się kleiło...
UsuńPewnie miałaś gorszy gatunek ziemniaków-ja w takim wypadku-po ugotowaniu ziemniaków i odlaniu wody "suszę" je jeszcze trochę na mikro ogniu,stale mieszając.Potem można już robić kotlety,kluski i nie trzeba dawać tyle mąki :)
UsuńCzy jeśli mam już wyrobione ciasto to muszę smażyć odrazu? czy mogę przykryć miskę i wstawić do lodówki s usmażyć za 5 godzin ?
OdpowiedzUsuń