Może nie typowa zupa tajska, bo z warzywami chińskimi ;) ale za to smaczna i pożywna.
Składniki:
- 1 litr wody
- 1 kg mięsa wołowego
- 1 małe opakowanie warzyw w stylu chińskim ( U mnie warzywka z Lidla, mają dużo kiełków i grzybków i opakowanie nie jest za duże)
- 2 łyżki żółtej pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy 1 litr wody. W między czasie mięso myjemy, kroimy na kawałki ok. 1x1 cm i obsmażamy na patelni.
Mięso dodajemy do gotującej się wody. Gotujemy do miękkości. Dodajemy zamrożoną mieszankę chińską (nie szkodzi, że wody jest za mało, warzywa ją puszczą i będzie akurat) oraz pastę curry. Gdy warzywa i mięso są miękkie dolewamy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę można podać z makaronem. U mnie z tagiatelli.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz