Bób na obiad? Ależ tak :) I to w pysznej odsłonie, bo z boczkiem i aromatycznymi przyprawami. Do tego super smaczny, szybki i tani.
Składniki:
- 500 gram bobu
- 300 gram chudego boczku, kiełbasy albo dowolnego mięsa
- Oregano, bazylia, sól, suszone chilli
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż będzie na wpół miękki. W między czasie kroimy boczek w kostkę, przesmażamy go na suchej patelni. Gdy boczek puści tłuszcz dodajemy zioła i czosnek oraz odcedzony ugotowany bób. posypujemy chilli wg uznania, mieszamy i pałaszujemy :)
Bób polecam jeść w łupinkach, mają one najwięcej wartości odżywczych, ale jak ktoś nie lubi to może bób obrać i dodać w postaci obranej.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz