środa, 30 sierpnia 2017

Kiszka ziemniaczana z mięsem

Taka kiszka gościła u nas na obiadku :) Zrobiona nieco inaczej, bo z mięskiem :) To jedno z tych dań, które nie wyglądają, ale smakują wyśmienicie, zwłaszcza następnego dnia odsmażone na patelni :)



Składniki:
- ok. 5 metrów jelita cienkiego
- 500 gram ziemniaków
- 500 gram mięsa mielonego
- 300 gram kaszy jęczmiennej (waga po ugotowaniu)
- 200 gram boczku
- 2 spore cebule
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jelita wymoczyć przez noc w wodzie. 



Kaszę ugotować - wystudzić. Mięso mielone, cebulę i skwarki podsmażyć - wystudzić. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane), odcisnąć wodę, dodać kaszę, mięso, jajka i przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę.



Na końcówkę maszynki do mielenia mięsa służącą do nadziewania kiełbas naciągnąć jelito


Nadziewać luźno masą. Kiszkę ułożyć na folii aluminiowej, nakłuć wykałaczką by wyszło zgromadzone w niej powietrze. Posmarować z wierzchu olejem.


Piec ok. godziny w 170 stopniach.

Smacznego :)

1 komentarz: