Składniki:
- ok. 5 metrów jelita cienkiego
- 500 gram ziemniaków
- 500 gram mięsa mielonego
- 300 gram kaszy jęczmiennej (waga po ugotowaniu)
- 200 gram boczku
- 2 spore cebule
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jelita wymoczyć przez noc w wodzie.
Kaszę ugotować - wystudzić. Mięso mielone, cebulę i skwarki podsmażyć - wystudzić. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane), odcisnąć wodę, dodać kaszę, mięso, jajka i przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę.
Na końcówkę maszynki do mielenia mięsa służącą do nadziewania kiełbas naciągnąć jelito
Nadziewać luźno masą. Kiszkę ułożyć na folii aluminiowej, nakłuć wykałaczką by wyszło zgromadzone w niej powietrze. Posmarować z wierzchu olejem.
Piec ok. godziny w 170 stopniach.
Smacznego :)
Taaa... gramów! Piszemy gramów!!!
OdpowiedzUsuń