środa, 1 listopada 2017

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Szybki, pyszny i zarazem efektowny obiadek - taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja na obiad.


Składniki na 2 porcje:


- 500 gram jak najmniejszych ziemniaków
- 300 gram dobrej jakości cienkiej kiełbasy
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 średnich pieczarek
- 1 mała czerwona papryka lub pół większej
- ok. 4 łyżek ketchupu pikantnego 
- olej do smażenia
- 1 kulka mozarelli
- sól i pieprz do smaku
- suszony koperek do posypania

Wykonanie:

Ziemniaki dobrze wyszorować z piasku pod bieżącą wodą, ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie tak aby były jeszcze odrobinę twarde (ok. 5-10 minut od zagotowania w zależności od wielkości ziemniaków.

W tym czasie na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć do lekkiego zezłocenia uważając by się nie przypalił. Do czosnku dodać cebulę pokrojoną w piórka, przesmażyć do zeszklenia się cebuli. Następnie pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć aż ta się zrumieni. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki oraz paprykę pokrojoną w paski. Całość smażyć aż papryka i cebula zmiękną. Dodać sól i pieprz do smaku.

Ugotowane i przestudzone ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plasterki i wyłożyć wysmarowanym olejem naczyniu do zapiekania.


Ziemniaki polać ketchupem i wyłożyć farsz.


Farsz również polać ketchupem. Wyłożyć ziemniaki i ser mozarella na zmianę, jak Caprese. Posypać suszonym koperkiem.




Zapiekać w temp. 180 stopni do zrumienienia (ok. 20 minut z termoobiegiem)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz