wtorek, 9 sierpnia 2016

Calzone - pierożki pizzowe


Calzone to wspaniały pomysł na przekąskę, zwłaszcza na wyjazdy, gdyż można je po prostu wziąć w rękę i zjeść coś pożywnego. To taki zamiennik nudnych kanapek, z których wypadają warzywa. U nas taka forma pojawia się gdy wybieramy się na cały dzień na basen. A, że mamy porę letnią to dobór składników musiał być taki by wytrzymały kilka godzin bez lodówki. Dlatego tym razem znalazły się w nich pieczarki, cebula, salami i oczywiście ser :) Pyszne, pożywne i efektowne, ucieszą i dużego i małego, bo można je wziąć do szkoły czy do pracy jako drugie śniadanie.




Składniki na 10 sztuk:


Na ciasto:

- ok. 1 kg mąki przennej
- 200 ml wody
- pół kostki drożdży świeżych (5 dkg.)
- 3 łyżki oliwy (lub oleju)
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru

Sos pomidorowy:

- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej 
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczypta soli
- szczypta cukru

Nadzienie:

Składniki w zasadzie dowolne, jedyną stałą rzeczą jest ser żółty starty na grubych oczkach.

W naszych pierożkach znalazło się:

- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- tłuszcz do smażenia
- salami
- sól, pieprz
- 400 gram sera żółtego

Wykonanie:

Ciasto - w garnuszku zagrzać wodę do takiej temperatury by można było włożyć palec. Wsypać 4 łyżki mąki, 0,5 łyżeczki cukru i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsc by zaczyn ruszył. Często kontrolować by nie uciekł z kubka. Do miski wsypać ok. 500 gam mąki. Gdy zaczyn jest już przy brzegach kubka wlać go do miski z mąką, dodać oliwę i sól. Wyrobić rękoma ciasto, uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do czasu aż kulka podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz. Podzielić ciasto na dwie części. 

Sos pomidorowy -  wszystkie składniki wymieszać.

Nadzienie - pieczarki umyć, pokroić w półplaserki, cebulę pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, zeszklić. Do cebuli dodać pieczarki i wszystko razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem.

Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Wykrawać niewielką miseczką krążki. Każdy krążek posmarować sosem pomidorowym. Na jedną połowę krążka nałożyć garść sera, pieczarek z cebulą i plasterki salami.


Zlepić pierożek w taki sam sposób jak się robi pierogi do gotowania. 


W taki sam sposób postępować z resztą ciasta i nadzienia.

Pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości co najmniej 1 cm od siebie, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać żółtym serem.

Piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. 


3 komentarze:

  1. Prze pysznie wyglądają i na pewno też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Dlaczego w składnikach do ciasta podaje Pani ok 1kg. mąki ? A w rezultacie 1/2 kg.+4 łyżki i wiadomo podsypanie.Dla laika może to być nie jasne.przepraszam za ing. i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń