sobota, 12 listopada 2016
Gołąbki z kapusty pekińskiej w sosie pomidorowym
Rzadko robię gołąbki ze względu na ich żmudność wykonania, kapusta biała jest zazwyczaj zbita, ciężko oddzielić całe liście, długo się gotuje aby nie była łykowata i w końcu po zdjęciu największych liści zostaje nam jeszcze sporo kapusty, z którą trzeba zrobić coś na siłę. Ale od dziś gołąbki będą gościły w mojej kuchni częściej, a to za sprawą kapusty pekińskiej :) Tak, tak, nadaje się ona świetnie na gołąbki :) A z reszty można zrobić surówkę :)
I z mojego wpisu dowiecie się właśnie jak zrobić taką śliczną pyszność :) Zapraszam :)
Składniki na 8 gołąbków:
- Duża kapusta pekińska. Wybierając ją zwracaj uwagę by miała jak najbardziej rozłożyste liście, które nie są na końcach uszkodzone. Kapusta powinna być jędrna i zdrowa.
- 500 gram mięsa mielonego
- 1 torebka ryżu (100 gram)
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
- 8 metrowych kawałków białej nitki bawełnianej
Sos pomidorowy:
- 500 ml. bulionu warzywnego, mięsnego czy jaki macie (może być też z kostki jeśli ktoś dopuszcza jej użycie)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ze słoiczka
- 1 czubata łyżka mąki
- 1/3 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Z kapusty zdjąć delikatnie 8 największych liści uważając by kapusta się nie porwała. W dużym garnku zagotować sporą ilość wody i gdy już się gotuje włożyć na ok. 2 minuty każdy liść kapusty, by stał się miękki i elastyczny. Pozostawić liście do wystygnięcia.
Ugotować ryż na półtwardo (wystarczy 10 minut). Wystudzony ryż dodać do mięsa. Do masy mięsnej dodać również jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę.
Z liści kapusty usunąć twarde nerwy uważając by nie przeciąć liścia. Chodzi o to by był on elastyczny na końcu, bo twarda część utrudni nam zawijanie.
Na każdym liściu nałożyć porcję farszu i zaginając brzegi zawijać. Farsz nakładamy od strony górnej liścia.
Każdego gołąbka owinąć delikatnie nicią bawełnianą.
Przełożyć gołąbki do garnka, zalać wodą i gotować ok. 40 minut na małym ogniu.
Gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Aby go przyrządzić zagotuj bulion, dodaj do niego liście laurowe, ziele angielskie, czosnek w całości, cukier i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez chwilę. W osobnym kubeczku wymieszaj wodę z mąką tak by nie było grudek i wolno, cały czas mieszając wlewaj do gotującego się bulionu. Doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku solą i jeśli lubisz ostrzej to też pieprzem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz