sobota, 5 listopada 2016

Ciastka francuskie z serem ricotta i brzoskwinią


Któż nie marzy o szybkim i smacznym ciachu, którego zrobienie zajmie nam nie więcej niż godzinę, zachwyci niespodziewanych gości i umili chwile przy kawce? :)
W naszej lodówce zawsze mamy ciasto francuskie, tak na wrazie czego jakby zachciało nam się czegoś pysznego albo na wypadek wizyty niezapowiedzianych wcześniej gości. Jego uniwersalność do słodkich i słonych dań sprawia, że zawsze znajdzie się dla niego przeznaczenie :) 

Dziś ciacha francuskie z brzoskwinkami i serkiem ricottą.


Składniki na 8 sztuk:

- 2 opakowania ciasta francuskiego (może być chłodnicze albo mrożone)
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 1 opakowanie serka ricotta (200 gram)
- 2 cukry wanilinowe 
- 1,5 łyżki cukru
- 1 jajko
- opcjonalnie cukier brązowy lub trzcinowy do posypania
- papier do pieczenia

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie do miseczki wkładamy serek ricottę i dodajemy oba cukry, mieszamy dokładnie. Rozwijamy ciasta i każde z nich dzielimy na 8 równych kwadratów. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kwadraty z jednego ciasta, nakładamy łyżkę serka i na niego kładziemy połówkę brzoskwini.


Na brzoskwinię układamy drugi kwadrat ciasta i przy pomocy widelca sklejamy brzegi. Tak samo postępujemy z resztą ciastek. Nacinamy delikatnie każde ciastko po skosie (uważając by nie naciąć za głęboko), smarujemy rozmąconym jajkiem i opcjonalnie posypujemy cukrem trzcinowym (może być też biały gruboziarnisty albo możemy w ogóle pominąć ten etap).


Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 30 minut aż się zarumienią.

I gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz