czwartek, 16 czerwca 2016

2-składnikowa pianka truskawkowa bez mleka


Pomysł na tę piankę zrodził się zupełnie przypadkiem, gdy to kupiłam kwaśne truskawki i nie było komu ich zjeść :) Pianka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, bo tylko z 2 składników, nie jest zimna po wyjęciu z lodówki, więc nie załatwimy sobie nią gardła. A do tego jest niewiarygodnie puszysta i przyjemna w jedzeniu co spodoba się i dorosłym i dzieciom. Do tego idealna dla osób nie mogących spożywać mleka ani śmietany. Zapraszam do wypróbowania :)



Do wykonania pianki będziemy potrzebowali:


- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe + 300 ml wody

Umyte i oczyszczone truskawki zblendować (najlepiej w blenderze kielichowym). Rozpuścić obie galaretki w 300 ml wrzącej wody. Po przestygnięciu galaretki dodać ją do blendera z truskawkami i ubijać całość na najniższych obrotach ok. 2 minut. Pianka będzie gotowa jak zacznie zmieniać kolor na różowy. Rozlać do pucharków i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. 

Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 1 litr pianki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz