środa, 8 czerwca 2016

Ciasto z truskawkami bez pieczenia


Ciasto, a w zasadzie pianka, idealna na sezon wiosenny, gdy są truskawki, ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami, a nawet z brzoskwiniami z puszki :)


Składniki na blaszkę 20x30 cm:


- 1 opakowanie 200 gramowe herbatników typu petit beurre 
- 4 galaretki truskawkowe
- 300 ml. śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 1 kg truskawek
- 600 ml. wrzącej wody.

Przyda nam się również blender.

Na dnie formy wyłożyć herbatniki. 4 galaretki rozpuścić w 600 ml wody. Nie będzie łatwo, ale przy odrobinie cierpliwości jest to możliwe :) Pozostawić do wystygnięcia. W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietankę, ciągle ubijając dodać do niej połowę płynnej galaretki. Kilka łyżek masy wylać na herbatniki i ułożyć na niej ściśle umyte i oczyszczone truskawki. Owoce zalać resztą masy śmietanowej i odstawić do lodówki do zastygnięcia. 
Resztę truskawek zmiksować w blenderze i dodać do niej drugą połowę płynnej galaretki. Dokładnie wymieszać i wylać na masę śmietanową. Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz