środa, 12 października 2016

Makaron penne w sosie śmietanowo - brokułowym


Dziś obiad na szybko, bo czasu mało, ale to nie znaczy, że nie może być smacznie :) 

Makaron penne (rurki) w sosie śmietanowo - brokułowym z serem.


Składniki:


- 200 gram makaronu penne (rurek), lub jeśli macie akurat inny kształt to spokojnie może być również
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietanki 18% do zup i sosów
- kilka różyczek brokuła
- sól, chili do smaku
- 10 dkg twardego sera, np. parmezan, ale może być też zwykły żółty
- 3 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, najlepiej aby był aldnte (na półtwardo).
Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, różyczki brokuła pokrój na drobno, najlepiej użyć samych wierzchów i dodaj do zeszklonej cebulki. Podsmaż wszystko razem przez ok. 5 minut mieszając co jakiś czas. Po czym dodaj śmietankę o temperaturze pokojowej oraz starty na drobnych oczkach ser (możesz trochę zostawić do posypania dania). Ciągle mieszając zagotuj aż ser się rozpuści i zagęści sos. Dopraw solą i chili. 
Ugotowany makaron dodaj na patelnię do sosu i dokładnie wszystko wymieszaj. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz