sobota, 21 stycznia 2017

Spaghetti Carbonara

Obiad w pół godziny? Ależ proszę bardzo :) Dziś najprostszy przepis na najpyszniejsze spaghetti carbonara, bez udziwnień i bez śmietany rzecz jasna :)


Składniki na 2 porcje:


- 200 gram makaronu spaghetti (waga makaronu przed ugotowaniem)
- 200 gram boczku wędzonego surowego 
- 200 gram sera parmezan lub innego podobnego (twardego)
- 1 mała cebula
- 3 jajka
- pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotować makaron w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu (polecam al dente). 

Podczas gotowania makaronu...

Boczek kroimy na niewielką kostkę i podsmażamy na suchej patelni


Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wytopionego boczku, smażymy chwilę aż cebula się zeszkli.


W między czasie wybijamy do miseczki 3 jajka i ścieramy ser na drobnych oczkach i dokładnie mieszamy roztrzepując jajka i dodając tylko sam pieprz (!). Nie dodawajcie soli, bo ser jest słony, podobnie jak wędzony boczek.


Odlewamy makaron. 

Na patelnię, na której smaży się boczek dodajemy gorący makaron i wyłączamy grzanie. Na gorący makaron wlewamy masę serowo - jajeczną i mieszamy aż powstanie gęsty sos, który oblepi makaron. 

Sam gorący makaron i ciepło od patelni sprawią, że jajka się zetną, a ser rozpuści. Koniecznie robimy to już na wyłączonym grzaniu, no chyba, że ktoś chce jajecznicę zamiast sosu ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz