piątek, 6 stycznia 2017

Pizza domowa

Dziś zapraszam Was do zrobienia domowej pizzy, smakuje o wiele lepiej niż ta z pizzerii i przede wszystkim wiecie co jecie.






Składniki:

Na ciasto drożdżowe:
- 20 gram drożdży świeżych
- 200 ml. wody
- 50 ml. mleka
- 50 ml. oliwy z oliwek (lub oleju)
- ok. 500 gram mąki pszennej typ 450 
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru 

Sos pomidorowy:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
- 2 łyżki ketchupu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii

Dodatki:
W zasadzie takie jakie lubicie. U nas były to kabanosy, cebula (surowa), pieczarki (surowe), pomidor. Na 30 cm. pizzę należy przygotować ok. 300 gram sera żółtego

W garnuszku podgrzać mleko do temperatury takiej żeby można było włożyć do niego palec nie parząc go. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce często kontrolując czy zaczyn nie zaczyna nam "uciekać" z garnuszka.

W między czasie z podanych składników zrobić sos (czosnek przecisnąć przez praskę). Oraz pokroić dodatki i potrzeć ser.

Gdy zaczyn już ładnie ruszy, wysypujemy na stolnicę 300 gram mąki, dodajemy zaczyn, sól, oliwę i zaczynamy wyrabiać dłońmi. Gdy ciasto nie wiąże się dolejmy trochę wody i wyrabiajmy dalej. Gdy jest za bardzo klejące - dosypujemy mąki. Ciasto musi być elastyczne, nie klejące.  Wrobione ciasto odkładamy do miski na 30 minut w ciepłe miejsce, wysypując spód miski mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy lub rozciągamy dłońmi i kładziemy na blaszce do pieczenia pizzy, lub na zwykłej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto wykładamy sos i równomiernie rozsmarowujemy po całej jego powierzchni. Na sosie układamy 1/3 startego sera, na to pokrojone w cienkie plasterki pieczarki (jedną warstwą, gdyż jak będzie za dużo to puszczą wodę i zaleją pizzę), pokrojoną w piórka cebulę, kabanosy i plasterki pomidora. Całość posypujemy serem i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 20 minut - do upieczenia ciasta.

Podawać z ketchupem, sosem czosnkowym czy innym jaki lubicie.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz