niedziela, 19 lutego 2017

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i pieczarkami z sosem serowym na beszamelu

Znudziło nam się już mięso na obiad, dlatego postanowiłam dziś poeksperymentować i połączyć lubiane przez nas smaki w jedną całość :) I wyszło bombowo :) I w tym zachwycie polecam Wam mój pomysł na zapiekankę :) A będzie to zapiekanka, której podstawą są ziemniaki. Do tego pieczarki i sos beszamelowo - serowy. Paluszki lizać :)



Składniki:


- 6 sztuk średnich ziemniaków
- 300 gram pieczarek
- 1 brokuł
- 400 gram sera żółtego - tartego na dużych oczkach
- olej do smażenia

Na beszamel:

- 20 gram masła
- 40 gram mąki
- 500 ml mleka
- pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku.


Jak widzicie, pieczarki u mnie są ciemne. To gatunek, który odkryłam stosunkowo niedawno, a ma zdecydowanie więcej smaku i aromatu niż białe pieczarki. Dlatego jeśli tylko macie możliwość wyboru pieczarek to zawsze bierzcie te ciemne :) 

Poniżej kilka zdjęć tej ciemnej odmiany




Przejdźmy do wykonania zapiekanki :)

Najpierw obrać i ugotować w całości ziemniaki. Ziemniaki powinny być jeszcze lekko twarde (dojdą w piekarniku).

Pieczarki pokroić w półplasterki (jeśli preferujcie obieranie to obierzcie, ale ja nie obieram i w takiej wersji Wam pokazuję).   


Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć pieczarki. Podczas smażenia odrobinę posolić i smażyć do czasu aż woda odparuje.


Brokuł umyć, podzielić na różyczki i każdą różyczkę drobno posiekać.


Sos beszamelowy:

W dość dużym garnku rozpuścić masło


Na rozpuszczone masło wsypać mąkę


Dokładnie wymieszać


Nie dopuścić by zasmażka się zrumieniła. Ciągle mieszając dodać powoli 500 ml. mleka, gałkę, sól i pieprz. Podgrzewać na nie za dużym ogniu nie przerywając mieszania.


Do gorącego sosu beszamelowego dodać pokrojonego brokuła, wymieszać i przykryć by się zaparzył.


Gdy sos jest już przestudzony dodać do niego połowę żółtego tartego sera i wymieszać na jednolitą masę



Ziemniaki pokroić w ok. 2-3 mm plasterki, ułożyć "na zakładkę" w naczyniu żaroodpornym


Na ziemniaki wyłożyć 1/3 sosu...


... i połowę pieczarek


Na pieczarki znów ułożyć warstwę ziemniaków, na nie sos i pieczarki. Następnie znów ziemniaki i ostatnią część sosu. Całość posypać drugą połową żółtego sera


Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać ok. 40 minut.



Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz