poniedziałek, 5 czerwca 2017

Pizzerinki z mięsem mielonym i szparagami

Dziś pomysł na pizzerinki z mięsem mielonym, szparagami i serem. U mnie powstały zupełnie przypadkiem, gdy urządzałam "czyszczenie" lodówki, z którego powstało całkiem pyszne danie :) Myślę, że będą świetnym pomysłem na wszelkiego rodzaju imprezy dla dużych i małych :)


Składniki na 6 sztuk:


- 1 opakowanie ciasta francuskiego świeżego
- 400 gram mięsa mielonego (u mnie było wołowe, ale może być takie jakie macie lub takie jakie lubicie)
- 18 sztuk szparagów zielonych (można użyć białych, ale trzeba je wtedy obrać)
- 100 gram żółtego sera startego na drobnych oczkach tarki jarzynowej
- 1 świeży pomidor
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso mielone umieścić na suchej patelni, dokładnie rozdrobnić szpatułką i smażyć do czasu utraty surowości. Pomidora obrać, pokroić w plasterki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ bardzo drobno posiekać. Pomidory dodać na patelnię z mięsem, wsypać zioła oraz sól i pieprz. Smażyć aż pomidory się rozpadną. Do gotowego mięsa dodać ketchup, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Ciasto francuskie pokroić po szerokości na 3 części i po długości na 2 części. Powinno nam wyjść 6 dużych kwadratów.

Na każdym kwadracie układać na ukos odrobinę sera, mięso i po 3 umyte szparagi. Szparagi mają być surowe - zmiękną podczas pieczenia.


Złożyć ciasto w kopertkę i posypać żółtym serem


 Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

I gotowe :) Smacznie i szybko :)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz