Klasyczne tiramisu to deser z surowymi żółtkami, jednak ja sobie nie wyobrażam jeść jajek na surowo, dlatego moje tiramisu będzie właśnie bez jajek :)
Składniki:
- 400 ml. śmietany kremówki 30 lub 36%
- 250 gram serka mascarpone
- 5 łyżek cukru
Dodatkowo:
- 1 duże opakowanie biszkoptów podłużnych
- mocny napar z kawy (u mnie bardzo mocny, bo 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej na 1,5 szklanki wody)
- kakao do dkoracji
- opcjonalnie ulubiony likier w ulubionych ilościach ;)
Wykonanie:
Zaparzyć kawę i przelać ją do płaskiego naczynia, np. do głębokiego talerza, wystudzić. Jeśli będziemy dodawali do ciasta alkohol to po wystudzeniu kawy jest czas na dolanie go do naparu.
Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier, serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy.
Na dno naczynia, w którym będziemy robili deser układamy warstwę biszkoptów, które wcześniej moczymy szybkim ruchem w kawie. Biszkopty nasiąkają momentalnie, to też zanurzenie na 1-2 sekundy będzie wystarczające.
Na biszkopty układamy porcję kremu
A na kremie ponownie nasączone biszkopty i na nie znów krem. Całość posypujemy kakaem przesianym przez sitko.
Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Smacznego :)
Pyszny deser 😊 Robię podobny i także bez jajek 😉 Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo prawda, Tiramisu jest pyszne :) A bez surowych jajek też bezpieczne :)
Usuń