Dziś proponuję pomysł na roladę troszkę w innym stylu, bo jest to rolada ziemniaczana, ze smażoną cebulką i koperkiem.
- 1 kg ziemniaków
- 3 średniej wielkości cebule
- pęczek koperku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 1 wafel andrut
- tłuszcz do smażenia
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
Dodatkowo:
- 2 wilgotne ściereczki kuchenne
Ziemniaki ugotować na miękko w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę lub rozgnieść. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu, dodać do ziemniaków. Dodać również pokrojony koperek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę.
Aby udało nam się zawinąć wafel w roladę musimy go zmiękczyć. W tym celu kładziemy na stół jedną wilgotną ściereczkę, na nią wafel i na wafel drugą wilgotną ściereczkę. Całość docisnąć lekko. Trzymać wafel między ściereczkami tak długo aż stanie się miękki i plastyczny (około 15 minut). Delikatnie usunąć ściereczki.
Miękki wafel równomiernie posmarować masą ziemniaczaną...
Delikatnie zawinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu...
Ostrym nożem pokroić delikatnie roladę na 2-centymetrowej grubości plastry...
Plastry obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
Podać można z każdym daniem i z dowolnym sosem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz