sobota, 9 kwietnia 2016

Wieniec z parówek z jajkiem sadzonym


Danie szybkie, idealne na śniadanie czy kolację.


Składniki:


- 2 parówki dobrej jakości minimum 83% mięsa (kiepskiej jakości mogą popękać)
- 2 wykałaczki
- 1 jajko
- sól, pieprz, ewentualnie mielone chilli
- tłuszcz do smażenia.

Parówki naciąć po długości co około 0,5 cm na połowę grubości parówki. Na końcach zostawić ok. 1 cm. bez nacięcia - tak by móc wbić wykałaczkę. Lekko zgiąć jedną z parówek tak by nacięcia były na zewnątrz, w koniec parówki w jej głąb wbić wykałaczkę do połowy jej długości, to samo powtórzyć z drugiej strony parówki. Na wolne końce wykałaczek tak samo nabić drugą parówkę aby powstało prawie koło. Docisnąć ściśle parówki do siebie.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć parówki z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i wbić jajko. Przyprawić i smażyć do pożądanego ścięcia się jajka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz