niedziela, 30 października 2016

Schab w mleku, delikatny, soczysty i chrupiący


Znudziła Wam się już tradycyjna wersja "schaboszczaka"? Polecam wypróbować schab w mleku. Nie, to nie żart, mleko powoduje, że mięso kruszeje, nabiera smaku przypraw i staje się bardzo delikatne. 



Składniki:


- 2 kotlety schabowe o grubości ok. 1,5 cm
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosknku
- pół łyżeczki pieprzu mielonego
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Schab rozbijamy jak na tradycyjne kotlety. Do głębokiego talerza wlewamy mleko, wsypujemy przyprawy i mieszamy aż sól się rozpuści. Na dno wkładamy 1/4 cebuli pokrojonej w półplasterki. Na cebulę układamy jeden kotlet i dodajemy pół cebuli pokrojonej w takie same kawałki oraz czosnek pokrojony w plasterki. Następnie układamy drugi kotlet i dodajemy resztę cebuli i czosnku. Odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni tłuszcz, wyjmujemy kotlety z mleka, panierujemy je w jajku i bułce tartej i smażymy jak zwykłe kotlety.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz