czwartek, 10 listopada 2016

Słodki sos chili


I nadszedł długi weekend :) Dla nas to poza odpoczynkiem także kulinarne szaleństwo :) Mamy w planach zrobienie bezmięsnych sajgonek (przepis: LINK), a jak sajgonki to i przydałby się pyszny sos :) Postawiliśmy na słodki sos chili, do zrobienia którego dziś Was zachęcam :)



Składniki:

- 2 papryczki chili (u mnie 1 zielona i 1 czerwona)
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml. wody
- 100 ml. octu spirytusowego 10%
- 100 gram cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Papryczki oczyszczamy z pestek, ale możemy zrobić to mało dokładnie, jak będzie kilka pestek to zaostrzą one tylko smak. Oczyszczone papryczki siekamy dość drobno i umieszczamy w niewielkim garnku. Czosnek ścieramy na średnich oczkach tarki jarzynowej, bądź przeciskamy przez praskę i dodajemy do papryczek. Wlewamy wodę, ocet, a także wsypujemy cukier i sól i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty. W tym czasie do filiżanki wlewamy 1-2 łyżki wody i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wymieszaną mąkę z wodą dolewamy do gotującego się sosu i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. 

Sos gotowy :) Możemy go rozlać do małych słoiczków i po wciągnięciu kapselków przechowywać w lodówce ok. 1 miesiąca.

Sos doskonały do dań azjatyckich, sajgonek, kurczaka, ryżu itp. 


2 komentarze: