sobota, 3 grudnia 2016

Guacamole


Guacamole, czyli pasta z awokado. Idealna do tortilli, na kanapki i do makaronu :) Smaczna i do tego bardzo zdrowa. Dziś o tym jak ją zrobić :)



Składniki:


- 3 sztuki miękkich owoców awokado
- 1 niewielka czerwona cebulka
- 4 pomidory
- sok z połowy limonki
- papryczka chili 
- sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

Jest banalnie proste i szybkie :) Warzywa umyjcie. Awokado przekrójcie wzdłuż, obkrójcie wkoło pestki. W jednej części zostanie pestka, aby ją wyjąć należy wbić w nią ostrze noża i lekko przekręcić. Jak owoc jest dojrzały, to pestka łatwo wyjdzie. 

Wydrążcie miąższ ze skórek za pomocą łyżki i rozgniećcie widelcem dodając od razu sok z limonki - zatrzyma ona ciemnienie awokado. 


Pomidorki obierzcie ze skórki, pokrójcie na plasterki i wydrążcie z nich gniazda nasienne.


Pomidorki, cebulkę oraz ostrą papryczkę pokrójcie w kosteczkę i dodajcie do awokado.


Dodajcie sól i pieprz i dokładnie wymieszajcie. I gotowe :)

Smacznego :)





2 komentarze: