sobota, 17 grudnia 2016

Lazania z sosem bolońskim pod beszamelem


Dziś przepis na lazanie z sosem bolńskim, klasyczna, ale bardzo smaczna :)


Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego
- pół papryki czerwonej
- 1 średnia cebulka 
- olej do smażenia
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- opcjonalnie kilka łodyżek grubego szczypiorku
- sól, chili do smaku
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- 1 ząbek czosnku

Sos beszamelowy:

- 25 gram masła
- 40 gram mąki pszennej
- pół litra mleka
- pół łyżeczki gałki muszatołowej
- sól, pieprz do smaku

Dodatkowo 9 płatów makaronowych na lazanię. 
200 gram żółtego sera

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy chwilę do zeszklenia. Do smażącej się cebulki dokładamy mięso mielone i dokładnie rozdrabniamy je szpatułką by nie było większych kawałków. Smażymy aż mięso się zetnie. Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek,wszystkie przyprawy i zioła. Gotujemy chwilkę aż składniki się połączą. Jak sos jest zbyt rzadki to można dodać odrobinę mąki.

Sos beszamelowy zaczynamy od roztopienia w garnuszku masła. Do rozpuszczonego masła dosypujemy mąkę i łączymy z tłuszczem. Następnie dodajemy zimne mleko, przyprawy i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy chwilkę i wyłączamy. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję gęstej śmietany. 

Makaron obgotowujemy przez 2 minuty, po czym wykładamy na dno naczynia do zapiekania, wykładamy połowę sosu bolońskiego


Polewamy 1/3 sosu beszamelowego



I przykrywamy makaronem. Druga warstwa wygląda identycznie. Na wierzch 3 warstwy wykładamy już tylko pozostały sos beszamelowy i obficie posypujemy startym żółtym serem.


Zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez 30 minut. Kroimy po lekkim przestygnięciu. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz