sobota, 31 grudnia 2016

Zapiekanka z pieczarkami


Prosta, szybka i niezwykle pyszna klasyka :) Pewnie większość z Was doskonale wie jak zrobić taką klasyczną zapiekankę na bagietce, ale ten wpis jest z myślą o tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem i szukają czegoś na początek.



Składniki na 6 zapiekanek:


- 3 sztuki półbagietek (długość ok. 20 - 25 cm). Można użyć również długiej bagietki.
- ok. 1/2 kg pieczarek
- 1 średnia cebula
- 300 - 400 gram dowolnego sera żółtego
- ok. 1/2 łyżeczki soli i  1/3 łyżeczki pieprzu - przyprawy do smaku
- 3 - 4 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki do naszych zapiekanek powinny być świeże, jędrne, , białe, kapelusze powinny być zamknięte - przytwierdzone do nóżki.


W pierwszej kolejności kroimy cebulę w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę, ale nie za mocno, tylko do zeszklenia.

Pieczarki kroimy w dowolne niewielkie kawałki i dokładamy do cebuli. Wsypujemy sól i pieprz i mieszamy. Pieczarki puszczą wodę, którą trzeba odparować. Po odparowaniu wody posmakować i w miarę potrzeby doprawić jeszcze.

Ser potrzeć na tarce o średnich oczkach (jarzynowych).

Bułki przekroić ostrym nożem w miarę równo.

Płaską blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej bułki. 

Aby pieczarki nie spadały nam podczas jedzenia warto je "przykleić" do bułki, a nic nie zrobi tego lepiej (i smaczniej) niż po prostu cienka warstwa żółtego sera posypanego bezpośrednio na bułkę :) 

Na ser ułożyć przestudzone pieczarki z cebulką i posypać obficie resztą sera.


Zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.


Podać z ketchupem lub ulubionym sosem. Ale bez sosów też są pyszne :)

Zapiekanki wspaniale smakują też na zimno, można je wziąć także do pracy zamiast klasycznych kanapek i patrzeć jak inni nam zazdroszczą pysznego śniadanka :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz