poniedziałek, 6 marca 2017

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowo - serowym

Co zrobić z ugotowanymi ziemniakami z poprzedniego dnia? Pyszne kotleciki!



Składniki:


- pół kilo ugotowanych ziemniaków 
- 2 jajka
- ok. 5 łyżek mąki pszennej
- sól do smaku

Nadzienie:
- 300 gram pieczarek
- 100 gram sera żółtego
- 1 średnia cebulka

Olej do smażenia
Bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

Ziemniaki przepuścić przez praskę (lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków).


Wyrobić z jajkiem i mąką. Mąki polecam sypać stopniowo, dodając jej tyle aby ciasto przestało kleić się do rąk.


Cebulkę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na odrobinie oleju. Pieczarki pokroić drobniutko, dodać do cebuli i smażyć tak długo aż woda odparuje. Posolić, popieprzyć do smaku. Wystudzić.



Do zimnych pieczarek dodać starty na dużych oczkach żółty ser i wymieszać


Na talerzyku wysypać odrobinę bułki tartej. Z ciasta ziemniaczanego oderwać kęs wielkości orzecha włoskiego. Początkowo rozpłaszczyć do w dłoniach, a następnie rozciągnąć na talerzyku wysypanym bułką.


Na placku ułożyć sporą łyżkę farszu, uważając aby farsz nie dochodził do brzegów, bo będzie nam ciężko skleić ciasto.

Ponownie oderwać taki sam kęs ciasta ziemniaczanego, rozpłaszczyć go w dłoniach, przykryć farsz i skleić brzegi.



W dłoniach nadać kotlecikowi odpowiedni (kolisty) kształt.


W taki sam sposób sklejać kolejne kotleciki.

Kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na małym ogniu na dość głębokim tłuszczu do czasu zrumienienia. Podawać od razu po usmażeniu.

A kotlecik prezentuje się tak :)


37 komentarzy:

  1. Banalnie proste wykonanie.
    Wygląda kusząco. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto na kotlety identyczne jak na kopytka z tego co widzę

      Usuń
    2. super przepis prosty i smakowity no i te zdjęcia zrobi to każdy dzięki

      Usuń
  2. Uwielbiam takie proste przepisy, jutro testuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym można zastąpić mąkę pszenną, żeby było bezglutenowe? Ktoś próbował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. We wszystkich przepisach świetnie sprawdza mi się maka owsiana bezglutenowa.Smacznego

      Usuń
    2. Maka ziemniaczana chyba nie zawiera glutenu, chociaz pewna do konca nie jestem, bo nikt w moim otoczeniu nie ma problemow z nietolerancja glutenu.

      Usuń
    3. Maka ziemniaczana chyba nie zawiera glutenu, chociaz pewna do konca nie jestem, bo nikt w moim otoczeniu nie ma problemow z nietolerancja glutenu.

      Usuń
    4. Tylko że, mąki ziemniaczanej nie dodaje się do kotlecików ziemniaczanych.

      A propos. Takie kotleciki ziemniaczane można robić bez farszu, kształtować jak mielone i smażyć jak mielone. Znakomicie smakują z sosem koperkowym. Dużo tańsza, a również smaczna wersja i mniej czasochłonna. Zawsze ceniły ją sobie oszczędne gospodynie, szczególnie gdy z poprzedniego dnia zostawały ziemniaki. Jak ktoś woli, może je podawać z sosem pieczarkowym. Wersji sosów może być więcej, wg. smaku.

      Usuń
    5. Tez czasem robie zwykle ziemniaczane kotleciki, bez nadzienia, ale czasem mozna sobie urozmaicic to danie wlasnie dodajac czy farsz pieczarkowy czy miesny. Bardzo dobrze pasuje do nich tez sos chrzanowy.

      Usuń
  4. No no no oby więcej takich smacznych prostych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Ja bym nie zaryzykowala bez jajka, bo dzieki niemu kotleciki sa zwiezle i ladnie trzyma sie farsz w srodku.

      Usuń
  6. Wygląda świetnie. No to obiad na piątek już mam. Pozdrawiam!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, ze moglam pomoc :) Daj znac jak smakowalo :)

      Usuń
    2. Właśnie wypróbowałam. Są pyszne. Zapraszam do siebiebod czasu do czasu również wstawiam kulinarne przepisy. Ten z pewnością podam dalej 😉. Pozdrawiam

      Usuń
  7. dziękuje za pomysł na obiad na jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne! Można się nimi dobrze najeść! Super przepis. ��

    OdpowiedzUsuń
  9. ja robię takie bez nadzienia a do tego sos pieczarkowy lub inny, też pysznie, będę musiała spróbować tej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki rodzaj sera żółtego jest do tego najlepszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uzylam goudy, ale mysle, ze nie ma to znaczenia. Wazne zeby to byl ser a nie cos seropodobne :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  11. Zrobiłem na piątkowe danie wyszło pysznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robilam z maka ziemniaczaba i tez byly pyszne. To tego swoj sos czosnkowy😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować z mąką ziemniaczaną, na pewno też pysznie :)

      Usuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ok 5 łyżek mąki??!! Ja dodałam z pół kilo i ciasto się jeszcze kleiło do dłoni...Albo przepis wyjątkowo nieudany albo był problem z moimi ziemniakami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam dokładnie to samo... cały czas musiałam ręce posypywać mąką bo nie szło ulepić kotlecika tak się kleiło...

      Usuń
    2. Pewnie miałaś gorszy gatunek ziemniaków-ja w takim wypadku-po ugotowaniu ziemniaków i odlaniu wody "suszę" je jeszcze trochę na mikro ogniu,stale mieszając.Potem można już robić kotlety,kluski i nie trzeba dawać tyle mąki :)

      Usuń
  15. Czy jeśli mam już wyrobione ciasto to muszę smażyć odrazu? czy mogę przykryć miskę i wstawić do lodówki s usmażyć za 5 godzin ?

    OdpowiedzUsuń