sobota, 19 marca 2016

Drożdżówki z serem


Nasza weekendowa rozpusta - drożdżowe bułeczki z serem :) Zdecydowanie różnią się od tych, które możemy kupić w sklepie, głównie dlatego, że robiąc dla siebie sera i dobrych składników nie żałujemy :) W smaku są delikatne i rozpływają się w ustach :)



Na około 12 sztuk będziemy potrzebowali:

Ciasto:

- 1 kg mąki pszennej tortowej
- 60 gram świeżych drożdży
- ok. 2 szklanek ciepłego mleka
- pół kostki roztopionego masła (minimum 82% zawartości tłuszczu mlecznego)
- 200 gram cukru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1/2 aromatu waniliowego

Nadzienie serowe:

- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (u mnie President)
- 100 gram cukru
- pokruszona laska wanilii lub cukier wanilinowy
- 2 budynie waniliowe (nie gotujemy, dodajemy proszek)
- 1/2 aromatu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)

Dodatkowo:

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek
- ok. 1 szklanki mąki na posypanie ciasta podczas wałkowania
- 1 szklanka cukru pudru + odrobina soku z cytryny do lukru.

Zaczynamy od ciasta, które będzie potrzebowało najwięcej czasu. W garnuszku podgrzać ok. 0,5 szklanki mleka do temperatury takiej, że można włożyć palec - ok. 40 stopni. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce by obudzić drożdże - często kontrolować by drożdże nie uciekły z kubeczka. W tym czasie przygotować sobie pozostałe składniki - mąkę wysypać na stolnicę i dodać resztę składników oraz zaczyn, który podwoi swoją objętość. Czasem trzeba dodać mąki lub mleka, ale gdy dodajemy mleko to pamiętajmy aby było one ciepłe. Całość wyrobić dokładnie na jednolite, nieklejącą się do dłoni ciasto. Odłożyć na posypany mąką talerz i oprószyć ciasto mąką.


Tak uformowane ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Pamiętając by ciasto nie stało w przeciągu.

Po godzinie wyraźnie widać, że ciasto podrosło i można dostrzec pęknięcia na mące, a to znak, że drożdże pracują.


Tak wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz na stolnicy. Dzielimy na 4 części. 3 części odkładamy w ciepłe miejsce pod ściereczkę przesypując mąką, a jedną wałkujemy na cienki placek. 

Na każdą drożdżówkę będziemy potrzebowali prostokąt (wielkość zależy od nas jakie duże chcemy mieć drożdżówki), który nacinamy do 1/3 głębokości po krótszym boku. Powyżej nacięć układamy nadzienie serowe, które przygotowujemy przez wymieszanie wszystkich składników.


Sklejamy ciasto jak na zdjęciu poniżej.


Paseczki zakładamy pod spód.


Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstęp na wyrośnięcie ciasta. Przykrywamy ściereczką bawełnianą na ok. 30 minut. Podrośnięte drożdżówki posmarować dokładnie roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 - 25 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu polukrować. 

Gotowa drożdżówka prezentuje się tak :)




1 komentarz: