wtorek, 22 marca 2016

Warkocz drożdżowy


Sposób na wykorzystanie ciasta drożdżowego, gdy zostanie nam z wypieku drożdżówek :) Przepis na drożdżówki z serem znajdziesz tu


Gdyby jednak ktoś miał ochotę zrobić taki warkocz nie z pozostałego ciasta to podaję przepis na doskonałe ciasto drożdżowe:

- 1 kg mąki pszennej tortowej
- 60 gram świeżych drożdży
- ok. 2 szklanek ciepłego mleka
- pół kostki roztopionego masła (minimum 82% zawartości tłuszczu mlecznego)
- 200 gram cukru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1/2 aromatu waniliowego


W garnuszku podgrzać ok. 0,5 szklanki mleka do temperatury takiej, że można włożyć palec - ok. 40 stopni. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce by obudzić drożdże - często kontrolować by drożdże nie uciekły z kubeczka. W tym czasie przygotować sobie pozostałe składniki - mąkę wysypać na stolnicę i dodać resztę składników oraz zaczyn, który podwoi swoją objętość. Czasem trzeba dodać mąki lub mleka, ale gdy dodajemy mleko to pamiętajmy aby było one ciepłe. Całość wyrobić dokładnie na jednolite, nieklejącą się do dłoni ciasto. Odłożyć na posypany mąką talerz i oprószyć ciasto mąką.

Podzielić ciasto na 3 części, z każdej części uformować wałeczek, zagnieść wszystkie wałeczki w jednym miejscu i zapleść z nich warkocz - w taki sam sposób jak plecie się warkocz z włosów :)

Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem. 

Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz