poniedziałek, 16 maja 2016

Botwinka


Nadeszła wiosna, a więc i więcej możliwości kulinarnych :) Dziś propozycja na botwinkę, czyli zupę z małych buraczków wraz z młodymi listkami powstałe z przerywki zbyt gęsto posianych buraków ćwikłowych. Botwinka to niskokaloryczna (20 kcal na 100 gram) prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, a znajdziemy w niej całkiem sporo żelaza, witaminy C, B, kwasu foliowego, magnezu, manganu i fluoru. Czyż nie warto? Ależ oczywiście, że warto! 


Składniki:

- 1 litr wody
- 1 pęczek botwinki (ok. 5 roślin)
- skrzydełka, lub udka do wygotowania
- włoszczyzna
- 1 listek laurowy
- 1 ziele angielskie
- pęczek koperku
- ok. 3 łyżki soku z cytryny
- ok. 1 łyżka cukru
- sól, pieprz do smaku
- jajka na twardo 
- śmietana do zupy

Przygotowanie:

Z włoszczyzny, mięsa, ziela i listka ugotować rosół. Do gotującego się rosołu dodać sok z cytryny i cukier, a na końcu dobrze umytą i pokrojoną dość drobno botwinkę i posiekany koperek. Gotować ok. 15 minut. Zaprawić zupę śmietaną (lub mlekiem). Doprawić do smaku. Doprawienie polega głównie na zbalansowaniu smaku kwaśnego i słodkiego, dlatego sok z cytryny i cukier podałam orientacyjnie.

Podany przepis jest na małą porcję zupy, dla większej rodziny składniki można podwoić czy potroić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz