poniedziałek, 9 maja 2016

Frytki na wesoło, czyli uśmiechnięte buźki ziemniaczane


Dziś troszkę urozmaicenia od pospolitych ziemniaków do obiadu - uśmiechnięte buźki ziemniaczane :) Proste w wykonaniu, bardzo efektowne i co najważniejsze smaczne.


Składniki na ok. 30 sztuk:


- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej (lub zmielonych na mąkę płatków kukurydzianych)
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

- szklanka do wykrawania kółeczek 
- słomka, najlepiej gruba do koktajli
- łyżka stołowa
- 0,5 l. oleju lub innego tłuszczu do głębokiego smażenia.

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę lub utłuc dobrze tłuczkiem do ziemniaków. Można też zmielić przez maszynkę do mięsa. 

Do masy ziemniaczanej dodać jajka, mąki, bulkę tartą, przyprawy i dobrze wyrobić ręką na gładką masę. 
Posypać stolnicę mąką pszenną, rozwałkować na ok. 5 mm placek i wycinać szklanką kółeczka. 

Oczki zrobimy dociskając słomkę. Ciasto zostaje w słomce, a w kółeczku mamy dziurkę :) Jeśli ciasto nie chce wejść do słomki należy ją nieco pokręcić. Uśmiech zrobić łyżką stołową.

Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia i odwrócić na drugą stronę.

Można podać z ketchupem, sosem czosnkowym czy z czym kto lubi :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz