niedziela, 1 maja 2016

Placuszki jaglano - bananowe z twarożkiem i owocami z sosem rabarbarowo - malinowym


Pomysł na to smaczne i piękne danie podsunął mi trochę mąż, moim zadaniem było dopracowanie i oczywiście zrobienie :)

A placuszki są pyszne, niezwykle sycące, niskokaloryczne i bardzo zdrowe, gdyż kasza jaglana jest najbardziej wartościową ze wszystkich kasz dostępnych na rynku.


Składniki na 3 placuszki:


- 1 jajko
- 4 łyżki stołowe płatków jaglanych (lub ugotowanej i zmiksowanej kaszy jaglanej)
- 1 banan
- szczypta soli 
- 1 łyżeczka tłuszczu (u mnie olej kokosowy)

Twarożek:

- pół kostki twarogu
- 3 łyżeczki ksylitolu, cukru lub innej substancji słodzącej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sos:

- 1 sztuka rabarbaru
- 10 malin (mrożonych lub świeżych)
- 1/3 szklanki wody
- szczypta mąki ziemniaczanej
- ewentualnie cukier do smaku (ja nie dałam, bo chciałam żeby sos był kwaskowaty)

Owoce do przybrania. Na zdjęciu truskawki i wiórki kokosa.

Wykonanie:

Jajko roztrzepać widelcem, wsypać płatki jaglane i odstawić do lodówki do namoczenia na ok. 1 godzinę (gdy używamy gotowanej kaszy jaglanej to ten etap pomijamy). Po tym czasie dodać szczyptę soli, rozgniecionego widelcem banana i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżeczkę tłuszczu, łyżką uformować 3 równe placuszki, smażyć na rumiano z obu stron.

Twaróg rozgnieść widelcem wraz z jogurtem naturalnym i cukrem. Dobrze wymieszać.

Obrany rabarbar pokroić na niewielkie części, przełożyć do garnuszka wraz z malinami. Zalać całość odrobiną wody i gotować pod przykryciem aż owoce się rozpadną (ok. 5 minut.). W tym czasie jeśli chcecie słodzić to można wsypać cukier. Ugotowane owoce poznamy po tym, że zaczynają się rozpadać. Rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków, widelcem lub blenderem. Po rozgnieceniu dodać szczyptę mąki ziemniaczanej żeby nasz sos był gęstszy i jednolity.

Na placuszki ułożyć twarożek, dodać ulubione owoce i polać sosem.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz