wtorek, 2 maja 2017

Canelloni z cukinią, gorgonzolą i orzechami

Dziś pomysł na ciekawy, zdrowy i smaczny, ale jednocześnie niezbyt piękny obiadek, a mianowicie zapiekane canelloni z cukinią, serem pleśniowym gorgonzola i orzechami włoskimi. Całość pod pysznym beszamelem. Mimo swojego niezbyt ładnego wyglądu smak jest nieziemski :)


Składniki:


- 10 rurek Canelloni
- 100 gram sera żółtego

Do nadzienia:

- 3 średniej wielkości cukinie
- 200 gram sera pleśniowego gorgonzola
- 3 ząbki czosnku
- 10 orzechów włoskich
- sól, pieprz do smaku
- ok. 5 łyżek oleju

Sos beszamelowy:

Składniki i przepis na sos znajdziecie w przepisie na lasanię: KLIK

Wykonanie:

Łupiemy orzechy, siekamy je i podprażamy kilka minut na suchej patelni, tak by lekko się zrumieniły i nabrały lepszego smaku i większej chrupkości.


Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy ze skórą na dużych oczkach tarki jarzynowej




Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i dodajemy cukinię. Odrobinę ją solimy, ale dosłownie szczyptę, gdyż gorgonzola jest słona i żeby się na koniec nie okazało, że danie wyjdzie za słone.
Jak cukinia puści wodę, odparowujemy ją, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Studzimy.

Makaron obgotowujemy chwilę (ok. 1 minutę). Gotujemy beszamel.

Przestudzoną cukinię łączymy z rozdrobnionym w palcach serem i orzechami i dokładnie mieszamy


Na dnie naczynia żaroodpornego dajemy warstwę beszamelu i układamy nadziane canelloni. Canelloni proponuję nadziewać dłońmi, jest to o wiele łatwiejsze niż łyżeczką.


Rurki przykrywamy pozostałym beszamelem i jeśli zostało nam farszu to również go równomiernie rozprowadzamy.


Całość posypujemy startym serem lub układamy plasterki sera.

Zapiekamy w 170 stopniach przez 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz