Dziś pomysł na ciekawy, zdrowy i smaczny, ale jednocześnie niezbyt piękny obiadek, a mianowicie zapiekane canelloni z cukinią, serem pleśniowym gorgonzola i orzechami włoskimi. Całość pod pysznym beszamelem. Mimo swojego niezbyt ładnego wyglądu smak jest nieziemski :)
Składniki:
- 10 rurek Canelloni
- 100 gram sera żółtego
Do nadzienia:
- 3 średniej wielkości cukinie
- 200 gram sera pleśniowego gorgonzola
- 3 ząbki czosnku
- 10 orzechów włoskich
- sól, pieprz do smaku
- ok. 5 łyżek oleju
Sos beszamelowy:
Składniki i przepis na sos znajdziecie w przepisie na lasanię: KLIK
Wykonanie:
Łupiemy orzechy, siekamy je i podprażamy kilka minut na suchej patelni, tak by lekko się zrumieniły i nabrały lepszego smaku i większej chrupkości.
Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy ze skórą na dużych oczkach tarki jarzynowej
Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i dodajemy cukinię. Odrobinę ją solimy, ale dosłownie szczyptę, gdyż gorgonzola jest słona i żeby się na koniec nie okazało, że danie wyjdzie za słone.
Jak cukinia puści wodę, odparowujemy ją, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Studzimy.
Makaron obgotowujemy chwilę (ok. 1 minutę). Gotujemy beszamel.
Przestudzoną cukinię łączymy z rozdrobnionym w palcach serem i orzechami i dokładnie mieszamy
Na dnie naczynia żaroodpornego dajemy warstwę beszamelu i układamy nadziane canelloni. Canelloni proponuję nadziewać dłońmi, jest to o wiele łatwiejsze niż łyżeczką.
Rurki przykrywamy pozostałym beszamelem i jeśli zostało nam farszu to również go równomiernie rozprowadzamy.
Całość posypujemy startym serem lub układamy plasterki sera.
Zapiekamy w 170 stopniach przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz