poniedziałek, 9 maja 2016
Frytki na wesoło, czyli uśmiechnięte buźki ziemniaczane
Dziś troszkę urozmaicenia od pospolitych ziemniaków do obiadu - uśmiechnięte buźki ziemniaczane :) Proste w wykonaniu, bardzo efektowne i co najważniejsze smaczne.
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej (lub zmielonych na mąkę płatków kukurydzianych)
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- szklanka do wykrawania kółeczek
- słomka, najlepiej gruba do koktajli
- łyżka stołowa
- 0,5 l. oleju lub innego tłuszczu do głębokiego smażenia.
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę lub utłuc dobrze tłuczkiem do ziemniaków. Można też zmielić przez maszynkę do mięsa.
Do masy ziemniaczanej dodać jajka, mąki, bulkę tartą, przyprawy i dobrze wyrobić ręką na gładką masę.
Posypać stolnicę mąką pszenną, rozwałkować na ok. 5 mm placek i wycinać szklanką kółeczka.
Oczki zrobimy dociskając słomkę. Ciasto zostaje w słomce, a w kółeczku mamy dziurkę :) Jeśli ciasto nie chce wejść do słomki należy ją nieco pokręcić. Uśmiech zrobić łyżką stołową.
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia i odwrócić na drugą stronę.
Można podać z ketchupem, sosem czosnkowym czy z czym kto lubi :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz