sobota, 14 maja 2016
Sajgonki bez mięsa
Po dniu, w którym na śniadanie jest mięso, na obiad mięso mięliśmy już dość mięsa, dlatego powstały sajgonki wegetariańskie. Pyszne, chrupiące zaskakująco dobre jak na danie bez mięsa :)
Składniki:
- opakowanie papierów ryżowych
- 2 marchewki
- 30 dkg kapusty pekińskiej
- 30 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 dkg makaronu chińskiego ryżowego
- 1 papryczka chili
- olej do smażenia
- 5 łyżek sosu sojowego
Przygotowanie:
Cebulkę pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju na dużej patelni. Pieczarki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do podsmażonej cebulki. Kapustę pekińską poszatkować bardzo drobno i również dodać na patelnię. Dodać również przeciśnięty czosnek i pokrojoną w kostkę papryczkę chili. Makaron namoczyć we wrzątku przez ok. 3 minut, odsączyć, pokroić na mniejsze części i dodać do miękkich warzyw. Dodać sos sojowy, ok. 5 łyżek, a tak naprawdę do smaku. Jeśli będzie potrzeba to dosolić danie.
Papier ryżowy namaczać krótko w wodzie, nakładać po 1 łyżce farszu, zawinąć i smażyć chwilę na głębokim tłuszczu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
oj zjadłabym takie pyszne sajgonki. :)
OdpowiedzUsuń