Jabłecznik wcale nie musi być nudny, może zaskoczyć gości swoim bogatym wnętrzem w postaci połówki jabłka i niespodzianką, gdy zamiast gniazd nasiennych znajdą rodzynki :)
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 1 kostka margaryny,
- 150g serka homogenizowanego waniliowego
- ok. 1,5 kg jak najmniejszych jabłek
- 20 dkg rodzynek
- 1 cukier waniliowy
- cynamon
- tłuszcz do posmarowania blaszki
- cukier puder do lukru
Na stolnicy przesiać mąkę i posiekać w niej twardą margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Pierwszą rozwałkować na wielkość blaszki i ułożyć na wysmarowanym tłuszczem spodzie.
Jabłka obrać ze skorki, przekroić na pół i małym nożykiem wydrążyć gniazda nasienne. W ich miejsce włożyć rodzynki (tyle ile się zmieści) i ułożyć nadziane połówki na cieście okrągłą częścią do góry. Posypać całość obficie cukrem pudrem i cynamonem i ułożyć rozwałkowaną drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 50 minut bez termoobiegu.
Jeszcze ciepłe ciasto polać gęstym lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz