piątek, 13 maja 2016

Jabłecznik z połówek jabłek z niespodzianką


Jabłecznik wcale nie musi być nudny, może zaskoczyć gości swoim bogatym wnętrzem w postaci połówki jabłka i niespodzianką, gdy zamiast gniazd nasiennych znajdą rodzynki :)


Składniki:


Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 kostka margaryny,
  • 150g serka homogenizowanego waniliowego
Nadzienie:
  • ok. 1,5 kg jak najmniejszych jabłek
  • 20 dkg rodzynek
  • 1 cukier waniliowy
  • cynamon
  • tłuszcz do posmarowania blaszki
  • cukier puder do lukru
 Przygotowanie:

Na stolnicy przesiać mąkę i posiekać w niej twardą margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Pierwszą rozwałkować na wielkość blaszki i ułożyć na wysmarowanym tłuszczem spodzie. 
Jabłka obrać ze skorki, przekroić na pół i małym nożykiem wydrążyć gniazda nasienne. W ich miejsce włożyć rodzynki (tyle ile się zmieści) i ułożyć nadziane połówki na cieście okrągłą częścią do góry. Posypać całość obficie cukrem pudrem i cynamonem i ułożyć rozwałkowaną drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 50 minut bez termoobiegu.
Jeszcze ciepłe ciasto polać gęstym lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz