poniedziałek, 9 maja 2016

Tort Malinowy


Tort na 30-ste urodziny męża :) Przełożony frużeliną malinową i kremem śmietanowym malinowym, obłożony lukrem plastycznym. Może idealny nie jest, ale za pierwszym razem zawsze o ideał trudno :)




Składniki:


Biszkopt upieczony dzień wcześniej. Przepis na biszkopt do tego tortu znajdziecie tu:  http://wswieciepasji.blogspot.com/2016/05/biszkopt-rzucany-do-tortu-na-blaszke-o.html

Do nasączenia biszkoptu:

- Pół szklanki wody z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny + 2 łyżeczki cukru

Masa śmietanowa:

- 800 ml. śmietany kremówki (30 lub 36 %)
- 2 opakowania malinowej masy śmietanowej dr Oetker

Frużelina: 

- 0,5 kg mrożonych (lub świeżych) malin
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka żelatyny

Krem maślany:

- 1 kostka miękkiego masła
- 300 gram cukru pudru

Do dekoracji: lukier plastyczny. Ja użyłam gotowego. Na tort 26 cm wystarczy nam 0,5 kg lukru plastycznego.

Wykonanie:

Gotujemy frużelinę: maliny przełożyć do garnka i nie dolewając wody i ciągle mieszając gotować na małym gazie aż puszczą sok i się rozpadną. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie wody i po wyłączeniu grzania żelatynę. Dobrze wymieszać i ostudzić.

Krem: Ubić na sztywno kremówkę, dodać 2 opakowania kremu dr Oetker.

Biszkopt przekroić na 3 blaty bardzo ostrym i jak najdłuższym nożem. Pierwszy blat nasączyć wodą z cytryną, rozsmarować cienko frużeliną, a na nią krem śmietanowy. Identycznie postąpić z drugim blatem. Górny blat nasączyć od wewnętrznej strony i ułożyć na kremie.

Jeśli chcemy użyć masy cukrowej trzeba pamiętać o tym, że śmietana nam ją rozpuści, w tym celu należy bardzo dokładnie obłożyć cały tort masą maślaną zrobiona z utartego masła i cukru pudru. Jeśli masło będzie za twarde ciężko będzie rozprowadzić równomiernie krem, dlatego dla komfortu własnej pracy krem musi być bardzo miękki. Należy go cienko, ale bardzo dokładnie rozprowadzić packą, tak by śmietana nie miała kontaktu z masą. 

Tak obłożony tort wstawić na kilka godzin do lodówki by się związał. Gdy krem maślany jest już twardy możemy przystąpić do dekorowania tortu. Lukier rozwałkować na grubość ok. 5 mm na stolnicy silikonowej, którą ładnie przeniesiemy lukier na nasz tort. 

Wszelkie ozdoby przyklejamy na odrobinkę wody pamiętając, że rozpuszcza ona lukier i nie może być jej za dużo. 

Drobne napisy możemy wykonać z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady przy pomocy małej szprycki. Jak zrobić szpryckę znajdziecie tu: http://wswieciepasji.blogspot.com/2016/03/jak-zrobic-szprycke-rekaw-cukierniczy.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz