środa, 5 października 2016

Aromatyczna zupa - krem z dyni z imbirem i kurkumą


Dynia, bo o niej dziś mowa, to taki kulinarny symbol jesieni. Warzywo wszechstronne, ale i też wymagające, gdyż dynia sama w sobie jest mdła, nijaka i to dopiero rozmaite dodatki tworzą z niej wspaniałe danie. Dynia jest wymagająca także z innego powodu, gdyż wymaga od nas sporo siły i bardzo ostrego noża i chociaż jej "serce" jest wyjątkowo miękkie i delikatne, to prawdziwa z niej twardzielka :)

Dziś proponuję Wam zupę - krem w dyni z kurkumą i świeżym imbirem, to one właśnie nadadzą zupie charakteru :)


Składniki:


- 1,5 kg dyni (po obraniu ok. 1 kg)
- ok. 1 litra bulionu (jeśli ktoś dopuszcza bulion z kostki to może go użyć)
- 1 duża marchewka
- 2 średnie ziemniaki
- ok. 3 cm świeżego imbiru
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- pół łyżeczki kurkumy
- sól, suszone chili do smaku
- olej do smażenia

Dodatki: śmietana 18% (1 łyżka na porcję), 1 łyżka uprażonych na suchej patelni pestek dyni, groszek ptysiowy.

Wykonanie:

Na samym początku rozprawmy się z dynią i miejmy to już za sobą :) W tym celu pokrójcie ją na pół i każdą połówkę znów na pół i każdą ćwiartkę ponownie na pół i małym nożykiem wyjmijcie miękki środek z pestkami. Oczywiście sposób krojenia nie ma żadnego znaczenia, ale krojenie w ćwiartki jest po prostu najwygodniejsze. Po usunięciu środków małym i bardzo ostrym nożykiem obierzcie skórę i pokrójcie dynię w kostkę  dowolnej wielkości (najlepiej ok. 1 cm x 1 cm).

Najgorsze już za Wami :) Następnie pokrójcie cebulę, czosnek i imbir w kosteczkę, rozgrzejcie olej w garnku, w którym będziecie gotować zupę i zeszklijcie warzywa. Po chwili dorzućcie pokrojoną dynię, zalejcie bulionem i wsypcie kurkumę. Bulionu powinno być tyle by ledwo zakryła dynię. Doprowadźcie do wrzenia.

Następnie obierzcie ziemniaki, marchewkę i pokrójcie je w niewielką kostkę, dołóżcie do dyni i gotujcie do miękkości - ok. 20 minut.

Zblendujcie na gładką konsystencję, doprawcie do smaku solą i chili, a dodatki ułóżcie już na talerzu.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz