sobota, 1 października 2016
Naleśniki z farszem mięsnym zapiekane pod beszamelem
Czy masz czasem tak, że po ugotowaniu rosołu zostaje Ci mięso i nie wiesz co z nim zrobić? Dziś właśnie propozycja na wykorzystanie tego mięska w formie farszu do naleśników.
Ja co prawda gotowałam mięso właśnie do tego celu nie robiąc zupy, ale zdecydowanie warto to zrobić, bo powstał wspaniały obiadek :)
Składniki na 4 sztuki:
4 naleśniki - przepis na ich wykonanie znajdziecie w przepisie na krokiety: LINK
Farsz:
- 1 kg szynki wieprzowej (lub innego dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiowego)
- włoszczyzna
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej)
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- pieprz, sól do smaku
Sos beszamelowy:
- 30 gram masła
- 40 gram mąki pszennej
- 0,5 litra mleka
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej)
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo: 200 gram żółtego sera
Wykonanie:
Usmaż naleśniki z podanego pod linkiem przepisu.
Ugotuj sos beszamelowy rozpuszczając w garnuszku masło. Dodaj do niego mąkę, a gdy połączy się z masłem dolej powoli mleka ciągle mieszając (jak budyń). Dopraw gałką, solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając, gdyż sos będzie gęstniał. Odstaw do wystygnięcia.
A teraz czas na klu programu, czyli mięsko :)
Jeśli chcesz wykorzystać mięso z rosołu to po prostu obierz je z kości i chrząstek. Natomiast jeśli chcesz ugotować, tak jak ja, mięso specjalnie do tego celu to umyj je, pokrój na nieduże kawałki, włóż do garnka zalewając wodą by mięso było przykryte, doprowadź do wrzenia, odszumuj, dodaj oczyszczoną włoszczyznę i przyprawy (prócz pieprzu i soli) i gotuj do miękkości. Nie wylewaj wywaru! A gdy gotujesz rosół odlej go ok. 1 szklanki - będzie Ci później potrzebny.
Zmiel mięso, marchewkę, pietruszkę i seler w maszynce do mielenia mięsa. Raz wystarczy.
Dopraw masę solą, pieprzem i gałką, a gdy jest za sucha dodaj tyle wywaru (lub rosołu) by masa miała odpowiednią konsystencję i kleistość.
Podziel masę na 4 części i posmaruj nią równomiernie każdy naleśnik.
Roluj naleśniki ostrożnie, nie dociskając, by nie wypchnąć z nich masy.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i układaj w nim zwinięte naleśniki
Posmaruj obficie sosem beszamelowym
I posyp startym żółtym serem
Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 20 minut - do rozpuszczenia się sera
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przypuszczam że są pyszne.A można zamiast gotowanego ,przesmażyć np mielone jak do spagetti?
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam że są pyszne.A można zamiast gotowanego ,przesmażyć np mielone jak do spagetti?
OdpowiedzUsuń