niedziela, 23 października 2016

Bigos z kapusty mieszanej


Za oknami chłód, na talerzu rozgrzewający bigos :) Ja preferuję w postaci kapusty mieszanej i na taki przepis dziś Was zapraszam :)


Składniki:


- 1 kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej!)
- 1 kg kapusty białej w główce
- 0,5 kg kiełbasy dobrej jakości, np. żywieckiej
- 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
- 200 gram boczku wędzonego
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 kulek pieprzu
- 5 listków laurowych
- 1 szklanka ketchupu pikantnego o dużej zawartości pomidorów (u mnie Kotlin)
- sól do smaku

Aby bigos wyszedł smaczny zadbaj o zakup dobrej jakości kiszonej kapusty. Najlepiej kupić w sprawdzonym warzywniaku upewniając się, że kapusta jest kiszona naturalnie przy pomocy soli. W sklepie można dostać również kapusty kwaszone, one z kiszonymi mają niewiele wspólnego, są kwaszone octem, szybko, bez naturalnej fermentacji. 

Jak rozróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Otóż kiszona naturalnie jest lekko żółta, pachnie po prostu kiszeniem. Natomiast kapusta kwaszona jest biała, twarda i pachnie octem.

Przygotowanie:

Przygotuj sobie duży garnek. Włóż do niego kapustę kiszoną, poszatkuj dość cienko kapustę białą i dołóż do kiszonej. Zalej wodą tylko tyle by przykryła ona obie kapusty. Dołóż ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu.

Mięso, najlepiej z rodzaju tłustszych, pokrój w nieco mniejszą kostkę niż na gulasz, przesmaż na patelni i dodaj do kapusty. Pokrój kiełbasę w plasterki, boczek w kostkę i również przesmaż, nie dodawaj na razie do kapusty. 

Gotuj kapustę z mięsem ok. 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj przesmażoną kiełbasę i boczek oraz ketchup i sól do smaku. Możesz dodać jeszcze pieprz mielony jeśli bigos jest za mało wyrazisty. Gotuj jeszcze przez 15 minut mieszając od czasu do czasu. I gotowe :)

Bigos naturalnie podchodzi wodą na talerzu, ale tym lepiej, bo możemy sobie w sosiku maczać chlebek :) Jeśli nie akceptujecie wody to możecie dodać do bigosu zasmażkę, ale ja polecam taki naturalny.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz