sobota, 29 października 2016

Eklerki z kremem budyniowym


Weekendowe pyszności do kawki, dziś w roli głównej eklerki :)


Składniki:



Ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 500 ml. wody
- 250 gram margaryny
- 8 jaj
- szczypta soli

Krem:

- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 6 łyżek cukru
- 800 ml. mleka 3,2%
- 200 gram masła 

Polewa:

- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie:

Najpierw zajmiemy się ciastem. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy margarynę oraz wsypujemy szczyptę soli. Zagotowujemy. Do gotującej się wody z margaryną wsypujemy przesianą mąkę i gotujemy jeszcze przez chwilę do czasu aż powstanie gęste jednolite ciasto. Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego ciasta wbijamy 8 jaj i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z założoną tylką z dużą gwiazdką i wysikamy na papierze do pieczenia podłużne kleksy.


Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut do całkowitego wysuszenia się ciasta.

Krem:

Budynie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu używając na każdy budyń 400 ml. mleka. Wystudzić. Do zimnego budyniu dodać kostkę miękkiego masła i miksować na gładki krem. 

Zimne ciastka przekroić na pół. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tą samą tylką, przy pomocy której wyciskaliśmy ciasto. Wycisnąć krem na spodnią część ciastka i przykryć górną. 

Do polewy rozpuścić masło, dodać cukier puder i kakao - dobrze wymieszać by nie było grudek. Polać polewę po eklerkach i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz