sobota, 29 października 2016
Eklerki z kremem budyniowym
Weekendowe pyszności do kawki, dziś w roli głównej eklerki :)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 500 ml. wody
- 250 gram margaryny
- 8 jaj
- szczypta soli
Krem:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 6 łyżek cukru
- 800 ml. mleka 3,2%
- 200 gram masła
Polewa:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
Najpierw zajmiemy się ciastem. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy margarynę oraz wsypujemy szczyptę soli. Zagotowujemy. Do gotującej się wody z margaryną wsypujemy przesianą mąkę i gotujemy jeszcze przez chwilę do czasu aż powstanie gęste jednolite ciasto. Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego ciasta wbijamy 8 jaj i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z założoną tylką z dużą gwiazdką i wysikamy na papierze do pieczenia podłużne kleksy.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut do całkowitego wysuszenia się ciasta.
Krem:
Budynie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu używając na każdy budyń 400 ml. mleka. Wystudzić. Do zimnego budyniu dodać kostkę miękkiego masła i miksować na gładki krem.
Zimne ciastka przekroić na pół. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tą samą tylką, przy pomocy której wyciskaliśmy ciasto. Wycisnąć krem na spodnią część ciastka i przykryć górną.
Do polewy rozpuścić masło, dodać cukier puder i kakao - dobrze wymieszać by nie było grudek. Polać polewę po eklerkach i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz