czwartek, 18 lutego 2016

Ciasto inspirowane batonikiem Kinder Country. Bez pieczenia.



Wielkimi krokami zbliża nam się weekend, a to czas folgowania i przyjemności :) A przynajmniej dla niektórych ;) I dziś dla tych, którzy mają to szczęście taka propozycja ciasta...
 



 Przepis podpatrzony u blogerki Pani Joli (przepis oryginalny: http://przepisyjoli.com/2016/01/ciasto-w-5-minut-bez-pieczenia-kinder-country/ ) lecz zmodyfikowany przeze mnie.





Na średniej wielkości blaszkę (u mnie 22x32 cm) będziemy potrzebowali:

- 250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 200 gram serka mascarpone
- 200 gram herbatników z gatunku petit beurre
- 200 gram białej czekolady
- 200 gram mlecznej czekolady
- prażoną słodką pszenicę (np. płatki Kangus. U mnie odpowiednik z Lidla)

Polecam zacząć od roztopienia w kąpieli wodnej białej czekolady. W między czasie możemy już ubić na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę w ilości 200 ml. (pozostałe 50 ml będzie nam potrzebne do polewy). Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Cały czas mieszając wolnym strumieniem wlewać roztopioną i przestudzoną białą czekoladę. Na koniec dosypać tyle prażonej pszenicy ile da się wmieszać. 

W kąpieli wodnej roztopić mleczną czekoladę, dodać do niej pozostałe 50 ml. śmietanki i dokładnie wymieszać. 

Na blaszce wyłożyć herbatniki, rozsmarować masę śmietanowo - serkową, przykryć drugą warstwą herbatników. Całość polać polewą, posypać pszenicą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. A jeśli jednak nie wytrzymamy całej nocy to minimum na 5 godzin :)

Smacznego i udanego weekendu :)

2 komentarze:

  1. Zainspirowana tym postem, będę dziś wieczorem robić :) Ja totalny anty-kuchcik ;)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń