poniedziałek, 29 lutego 2016

Zupa meksykańska, sycąca i naturalnie gęsta


Dziś przepis na zupę meksykańską, aromatyczną, sycącą, rozgrzewającą i bardzo zdrową. Jeśli wykorzystamy mięso drobiowe i będziemy oszczędni z tłuszczem, to również zupa będzie niskokaloryczna :)


Na około 2 litry zupy będziemy potrzebowali:


- 500 gram dowolnego mięsa mielonego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka pomidorów lub mały koncentrat pomidorowy, mogą też być świeże pomidory
- 1 średniej wielkości papryka czerwona
- 5 czubatych łyżeczek papryki mielonej słodkiej

- 2 małe cebule


- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej (ilość w zależności jak bardzo lubimy ostre)

- 1 łyżeczka oregano, bazylii, majeranku
- 2 ząbki czosnku
- tłuszcz do smażenia 
- sól do smaku

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać mięso i rozdrobnić je łopatką na patelni na jak najmniejsze kawałki. Do podsmażonego mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię, majeranek i obie sypkie papryki. Paprykę pokroić w niewielką kosteczkę i dodać do mięsa. Całość chwilę smażyć ciągle mieszając, bo papryka mielona bardzo zagęszcza sos.


Do garnka przełożyć kukurydzę i fasolę (wraz z zalewami), pomidory lub koncentrat pomidorowy.



Przełożyć zawartość patelni do garnka z warzywami, dolać wody do pożądanej gęstości zupy (u mnie ok. 3 szklanek). Całość zagotować, doprawić do smaku solą, ewentualnie jeszcze ostrą papryką. Gotować krótko, ok. 5 minut.

Zupa jest naturalnie gęsta, gdyż mielona słodka papryka wspaniale zagęszcza naszą zupę i dodaje aromatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz