sobota, 27 lutego 2016

Rolada ziemniaczana


Dziś proponuję pomysł na roladę troszkę w innym stylu, bo jest to rolada ziemniaczana, ze smażoną cebulką i koperkiem.


 
Do przygotowania 1 rolady rolady będziemy potrzebowali:


- 1 kg ziemniaków
- 3 średniej wielkości cebule
- pęczek koperku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 1 wafel andrut
- tłuszcz do smażenia 
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania

Dodatkowo:
- 2 wilgotne ściereczki kuchenne

Ziemniaki ugotować na miękko w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę lub rozgnieść. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu, dodać do ziemniaków. Dodać również pokrojony koperek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę.

Aby udało nam się zawinąć wafel w roladę musimy go zmiękczyć. W tym celu kładziemy na stół jedną wilgotną ściereczkę, na nią wafel i na wafel drugą wilgotną ściereczkę. Całość docisnąć lekko. Trzymać wafel między ściereczkami tak długo aż stanie się miękki i plastyczny (około 15 minut). Delikatnie usunąć ściereczki. 

Miękki wafel równomiernie posmarować masą ziemniaczaną...



Delikatnie zawinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu...





Ostrym nożem pokroić delikatnie roladę na 2-centymetrowej grubości plastry...



Plastry obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.

Podać można z każdym daniem i z dowolnym sosem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz