piątek, 19 lutego 2016

Sznycel drobiowy pod pierzynką



Dziś propozycja na sznycel drobiowy pod pierzynką z pieczarek i sera żółtego. Panierowany w domowej bułce tartej.




Wiem, że w wielu domach używa się bułki tartej gotowej ze sklepu, ale potrafią tam niestety mieszkać różne cuda, od chleba, po słodkie bułki, czyli taki przegląd resztek piekarni. A zrobienie własnej bułki tartej jest o wiele tańsze, szybkie, łatwe i do tego wiemy co jemy. U mnie się czasem zawieruszy jakaś niezjedzona bułka (biała, bez ziaren), wtedy ją suszę i trę na średnich oczkach tarki. Idzie to bardzo szybko. Co prawda trochę nabałaganimy, ale efekt wart jest tej chwili zgarnięcia okruszków ze stołu.




Ale wracając do sznycla, czy jak kto woli schabowego z kurczaka (tylko gdzie kurczak ma schab? ;) ). 

Składniki na 1 porcję:

- pojedynczy filet z kurczaka
- 1 mała cebulka
- 20 dkg pieczarek
- 10 dkg żółtego tartego sera
- po szczypcie tymianku, rozmarynu i koperku
- 1 jajko i bułka tarta do panierowania

- sól, pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia

Filet z kurczaka delikatnie rozbijamy na dość cienki kotlet uważając by nie przerwać delikatnego mięsa. Solimy, pieprzymy i odstawiamy do lodówki. 

W między czasie kroimy cebulę w piórka, pieczarki w średniej wielkości kostkę i smażymy warzywa do czasu aż woda z pieczarek odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, panierujemy naszego kurczaka w jajku i bułce tartej i smażymy na rumiano z jednej strony. Po odwróceniu bardzo mocno zmniejszamy grzanie, nakładamy farsz pieczarkowy, posypujemy serem, a także ziołami. Przykrywamy patelnię i smażymy pod przykryciem do czasu aż ser się rozpuści a spód ładnie zarumieni.

Świetnie smakuje z ketchupem :)

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz