Pokażę Wam dziś jak zrobić rękaw cukierniczy, lub inaczej mówiąc szpryckę do dekoracji ciast, tortów czy pisania czekoladą, lukrem czy czym tam sobie wymyślicie :)
A więc zaczynamy :)
Jedyne co będziemy potrzebowali to papier do pieczenia i nożyczki.
Z papieru do pieczenia wycinamy kwadrat i składamy go na pół po bokach.
Przecinamy po linii zgięcia.
I teraz zależy od nas czy potrzebujemy małej szprycki do napisów i precyzyjnego zdobienia czy dużej np. do kremu. Jeśli potrzebujemy dużej szprycy to kolejne przecięcie pomińmy, gdyż do dużej szprycy będzie nam potrzebny duży trójkąt.
Jeśli zaś potrzebujemy małej szprycki, tak jak ja do zrobienia napisu na mazurku, to składamy jeden z powstałych trójkątów jeszcze na pół.
I przecinamy po linii zgięcia.
I teraz już bez znaczenia czy składamy dużą szprycę czy małą to sposób postępowania jest taki sam. Najkrócej mówiąc wszystkie brzegi trójkąta musimy zebrać w jedno miejsce, zbliżając dłuższe oba brzegi do krótszego, jak na zdjęciach. Strona śliska powinna być w środku.
Gdy już udało nam się złączyć wszystkie brzegi w jednym miejscu, a spód stożka nie ma otworu, zaginamy zebrane brzegi dwukrotnie na zewnątrz aby połączenie się trzymało.
Dla trwalszego połączenia można naciąć nasze połączenie i zagiąć je jeszcze raz, jak na zdjęciu.
Mamy gotową szpryckę :) Teraz wystarczy napełnić ją tym, czym chcemy szprycować i odciąć nożyczkami odpowiednią dużą dziurkę na końcu szprycki. Należy to zrobić już przy napełnionej szprycy. Do moich napisów pisanych kremem czekoladowym typu Nutella wystarczyła taka dziurka.
Górę szprycy zagiąć ciasno i umieścić ją między środkowym a serdecznym palcem, naciskając kciukiem płynnie wypychać zawartość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz