poniedziałek, 21 marca 2016

Żurek z białą kiełbasą


Do Wielkanocy jeszcze tydzień, a u mnie już zapachniało aromatycznym żurkiem :)



Składniki:

- 2 litry wody
- 500 gram białej surowej kiełbasy
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 średnia marchewka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki chrzanu tartego
- 1 butelka zakwasu na żurek
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 3 łyżki majeranku
- sól. pieprz do smaku.

Do zimnej wody włożyć umyte kiełbasy, przed zagotowaniem ściągnąć szumowiny w powierzchni wody, dołożyć seler, por, ziele i listek laurowy i gotować przez ok. 15 minut. W między czasie pokroić w średnią kostkę ziemniaki i zetrzeć na dużych oczkach marchewkę.

Wyjąć kiełbasę i warzywa. Do gotującego się wywaru dodać ziemniaki i marchewkę (koniecznie przed wlaniem zakwasu, gdyż w zakwaszonym wywarze warzywa się nam nie ugotują). Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać zakwas, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, majeranek oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość gotować jeszcze przez ok. 5 minut. 

Przestudzoną kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w plasterki i dodać do zupy. 

Żurek można podawać również z ugotowanym na twardo jajkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz